Scurt istoric

Istorie Noiembrie 5, 2014

Biserica din satul Băbiceni, comuna Durneşti, judeţul Botoşani, a fost construită între anii 1889 – 1891 şi aceasta este constatată din monograma de pe gratiile de fier de la geamul din dreapta Sfântului Altar. 

„G.E.C.” înseamnă Gheorghe şi Eufrosina Cosmovici, aceştia fiind ctitorii Bisericii cu hramul „Sfântului Ierarh Nicolae”.

Biserica este clădită pe locul donat de Eufrosina şi Gheorghe Cosmovici. Menţionăm că la vest se învecinează cu şcoala construită cu cheltuiala adormitei întru Domnul Paciulia Eustadide, mătuşa ctitorilor. Ea a construit pe cheltuiala ei şi ajutorul enoriaşilor şi casa parohială. La construcţia bisericii au dat contribuţia lor şi enoriaşii prin munca de cărăuşie. Din mărturia enoriaşilor, printre care şi Gheorghe Gavrilescu, cel mai bătrân om din sat, rezultă că, aproape de terminarea lucrărilor, ctitorii nemaiavând bani, şi-au vândut giuvaerele pe care le posedau.

Biserica a posedat, în afară de sesia obişnuită, 50 de fălci de pământ arabil. Aceste sunt consemnate în testamentul ctitorului, Gheorghe Cosmovici, din care cităm: „Toată averea mea mobilă şi imobilă o las nepoatei mele, Natalia, soţia maiorului Andrei Palauz şi copiilor săi. Din toată această avere, nepoata Natalia va plăti următoarele legate, şi anume: va da bisericii clădită de mine în Băbiceni 50 fălci de pământ din moşia Broşteni, din capătul moşiei dinspre Guranda, osebit de locul bisericii dat după legea rurală, pentru întreţinerea şi reparaţiile necesare care se cere trebuinţă din vreme în vreme” (Arhiva bisericii Băbiceni, dosar nr. 2, pag. 31).

Clopotele bisericii sunt turnate în Prusia şi aceasta reiese tot din testamentul mai sus citat: „Va face un turn (pridvor) în faţa bisericii în care să se aşeze toate clopotele şi va mai cumpăra un clopot îndoit de mare decât cel aflat, două clopote mai mici şi toaca de fier, toate acestea la fabrica din Prusia de unde s-au cumpărat şi acestea a cărei firmă este scrisă pe clopotele aflătătoare.” Pe toate cele 3 clopote cumpărate de ctitorii Eufrosina şi Gheorghe Cosmovici din Prusia stă scris: „Biserica din Băbiceni, zidită de ctitorii Gheorghe şi Eufrosina Cosmovici în anii 1889 – 1891”. În afară de aceasta pe clopotele mijlocii stă scris: „G.E.C. în Bochum 1890”. Pe cel mare sunt scrise următoarele: „G.E.C. BOCHUMER VERTIN 1890”. Menţionăm în prezenta scurtă monografie că George Enescu este strănepotul lui Gheorghe Cosmovici. Aceasta reiese din testamentul ctitorului precum urmează: „Osebit va plăti legături ... 3000 lei Marghioliţei Enescu, născută Cosmovici, fiica fratelui meu, preotul Ioan Cosmovici, maica tânărului artist şi compozitor, George Enescu.”

Biserica a fost reparată exterior în anul 1924 cu cheltuiala enoriaşilor. În ceea ce priveşte ctitorii Gheorghe şi Eufrosina Cosmovici, menţionăm caracterul filantropic, după cum reiese din testamentul lor: „La toate slugile mele vechi, care se află în serviciu li se dă câte 200 lei fiecăruia ce se cuvine şi toate vitele şi vacile câte vor fi în anul morţii mele se vor da de pomană la vădăni şi oameni săraci.”

Din 25 decembrie 2007, la biserica din Băbiceni slujeşte părintele Cărăuşu Nicolae.

Alăturată parohiei „Sfântul Nicolae” Băbiceni este biserica „Pogorârea Sfântului Duh” Broşteni, sat aparţinând tot comunei Durneşti, având un număr de 60 de familii, a cărei biserică a fost ridicată după revoluţia din 1989 de către maica stareţă de la Mânăstirea Guranda. În prezent, biserica acestui sat se află într-o stare avansată de degradare şi se încearcă ridicarea unei noi biserici din lemn.